Werkblad vervangen?

Tips voor keukenverlichting

De moderne keuken van tegenwoordig is een plek waar je als familie samenkomt, lekker proost met vrienden of waar je gezellig kunt knutselen met de kinderen. Het is de meest actieve ruimte van het huis en juist daarom is goede verlichting in de keuken een absolute must. 
Verlichting is misschien niet iets waar je specifiek bij stil zou staan wanneer je bezig bent met het uitkiezen van een nieuwe keuken, maar zeker iets wat je aandacht verdient. Goede keukenverlichting is cruciaal omdat er in de keuken regelmatig gewerkt wordt met scherpe en hete voorwerpen, maar is ook onmisbaar voor het creëren van een aangename sfeer!

 

De juiste keukenverlichting op de juiste plek

Een keuken bestaat uit verschillende zones die elk hun eigen, specifieke doel hebben. Hierdoor is verlichting in de keuken niet per se onder één noemer te plaatsen.
Boven je kookplaat heb je vanzelfsprekend andere verlichting nodig dan boven je eettafel. 
De meeste keukens worden daarom uitgerust met een centraal lichtpunt (ofwel de algemene verlichting), dit is de basisverlichting van de keuken. De meest gebruikte lampen hiervoor zijn inbouwspots, opbouwspots of traditionele verlichting zoals een centraal geplaatste plafondlamp. Heb je maar één aansluiting, kies dan bij voorkeur voor een lamp met meerdere spots die verstelbaar zijn.

De algemene verlichting vul je aan door spots boven, bijvoorbeeld, het werkblad, de spoelbak en de kookplaat te plaatsen (ook wel taakverlichting genoemd). Hiervoor zijn bij de keukenspecialist.nl mooie speciale modellen verkrijgbaar die goed (vaak dimbaar) licht geven, zonder te verblinden, en gemakkelijk schoon te houden zijn.

Sfeervolle keuken

Natuurlijk moet een keuken goed verlicht worden, maar de sfeer in de keuken is ook erg bepalend. Wanneer je een open keuken hebt, en de keuken dus een verlengde is van de woonkamer, is het belangrijk dat je een prettige sfeer in de keuken brengt.

Een extra lampje aan de wand of in een nis, de binnenkant van een vitrinekast verlichten of een mooi voorwerp belichten met een spotje kan net dat beetje extra sfeer geven aan je keuken. In sfeerverlichting heb je een ruime keuze uit allerlei soorten lampen en deze verlichting – vaak dimbaar – kun je helemaal naar je eigen smaak aanpassen. Vraag bij je Keukenspecialist eens naar de extra sfeermogelijkheden ín de keuken: verlichte planchetten, verlichte onderkasten, een mooi LED-rand onder het werkblad (soms nog in kleuren regelbaar!), en zelfs verlichting ónder de keuken… Elk keukenmerk biedt hier ruime mogelijkheden in.

Over het algemeen geldt de regel: lage verlichting zorgt voor intimiteit en sfeer, hoge verlichting voor ruimtelijkheid en overzicht.